DIY radiatorombouw maken van houten latjes

Je kent het vast wel; er is altijd wel iets in huis waar je niet zo tevreden over bent en wat je wilt aanpassen of opknappen. Al enige tijd waren onze radiatoren een doorn in het oog. Daar moest iets mee gebeuren!  Benieuwd wat ik heb gedaan om ze weer helemaal naar wens te maken? Lees dan mee voor deze DIY.

Pinterest staat er vol mee; Inspiratie! Zo vond ik daar ook allemaal mooie radiatorombouw ideeën. Vooral de ombouwen met houten latjes spraken mij erg aan. Met de inspiratie van Pinterest in mijn achterhoofd ben ik gaan nadenken hoe ik onze DIY wilde gaan vormgeven. 

Allereerst heb ik de maten van onze radiator opgemeten en daarmee ben ik naar de bouwmarkt gegaan. In de bouwmarkt heb ik, aan de hand van de maten van de latjes, berekend hoeveel hout ik nodig had. Ik heb de latjes daar meteen op maat laten zagen. Dat is ook meteen de eerste tip! Scheelt enorm veel tijd en je weet zeker dat alles ook de exacte maat is! 

Dit heb je allemaal nodig voor een ombouw van: 89cm X 22cm X 78cm

Materiaal:
 • Hamer 
 • Spijkers 
 • Secondelijm
 • Zwarte verf 
 • Kwast / verfroller 
Latjes voor de ombouw:
 • 23 latjes van 78cm lang.
 • 23 latjes van 20,5 cm lang.
 • 5 latjes van 76 cm lang.
Bevestigingslatjes:
 • 4 latjes van 87cm lang.
 • 2 latjes van 15cm lang.

De latjes hebben allemaal een formaat van 2,7×1,9 cm. 

Stap 1:
Je maakt de ombouw in drie losse onderdelen die je vervolgens aan elkaar vast maakt. Ik heb bewust de rechterzijde van de ombouw open gelaten omdat daar het kraantje zit, zo kunnen we daar nog steeds gemakkelijk bij. 

Je begint met de voorkant van de ombouw. Hiervoor heb je 23 latjes van 78cm & 2 latjes van 87cm nodig. Leg als eerst de 2 latjes van 87cm op hun brede zijde horizontaal neer en hou hier een geruime afstand tussen. Nu ga je verder met de latjes van 78cm. Je begint aan de rechter zijde en gaat de latjes 1 voor 1 verticaal op de 2 horizontale latjes neerleggen. 

Aan de onderzijde grenzen de verticale latjes aan de onderkant van de horizontale lat. Aan de bovenzijde steken de verticale latjes 2cm boven de horizontale lat uit. Op die manier kan de bovenkant van de ombouw daar straks precies mooi invallen. 

Tussen de latjes hou je een ruimte van ongeveer 1,4cm. Je kan dit natuurlijk net zo klein of groot maken als je zelf wilt! Let er wel op dat de maten van je ombouw veranderen als je dit doet! Tip: maak de latjes eerst met seconde lijm vast. Hierdoor verschuift het minder snel als je ze vervolgens vast gaat spijkeren.

Omdat de horizontale latjes 87cm lang zijn en de uiteindelijke ombouw 89cm wordt, heb je bij het laatste latje ongeveer 2cm te kort. Het latje kan alsnog vastgemaakt worden, maar zit dus niet volledig aan de horizontale latjes vast. Zet er voor wat extra stevigheid extra spijkers in! De horizontale latjes zijn bewust 2 cm korter gemaakt! Op die manier kan de zijkant van de ombouw straks precies tussen de bovenkant en voorkant gezet worden en wordt het 1 mooi geheel.

Stap 2:
Nu ga je verder met de bovenkant van de ombouw. Hiervoor heb je 23 latjes van 20,5cm & 2 latjes van 87cm nodig.
Je doet eigenlijk precies hetzelfde als bij stap 1 alleen leg je de 2 horizontale latjes van 87cm niet op hun brede, maar op hun smalle kant neer. Daarna vervolg je precies hetzelfde proces als bij stap 1. Zorg ervoor dat de ruimte tussen de latjes precies dezelfde maat hebben zodat de voorkant mooi doorloopt in de bovenkant. 

 

Stap 3: 
Je hebt nu de voorkant en bovenkant van de ombouw gemaakt. Voordat we verder gaan met de zijkant, maken we eerst deze 2 kanten aan elkaar vast. Dit doe je eerst met secondelijm en dan met spijkers. Zo handig die secondelijm! Het zorgt er ook voor dat je je handen vrij hebt om de spijkers er goed in te kunnen slaan zonder dat het geheel verschuift! 

 

Stap 4: 
We gaan nu verder met het laatste onderdeel: de zijkant! Hiervoor heb je 2 latjes van 15cm & 5 latjes van 76 cm nodig. Je bevestigd de 2 latjes van 15 cm aan de boven- en onderkant en zet hierop de 5 latjes van 76cm vast. Ik heb het laatste latje iets ingekort omdat anders de plint in de weg zat. 

 

Stap 5:
Je ombouw is nu klaar! Voordat je hem gaat verven is het verstandig om eerst de gaatjes van de spijkers te vullen met houtvuller. Dit breng je heel gemakkelijk aan met je vinger en kan je, wanneer het geheel is opgedroogd, glad schuren met schuurpapier. 

Daarna nog een likje verf en je ombouw is helemaal klaar! Een kleine tip: verf je latjes alvast voordat je de ombouw in elkaar zet. Ik heb dit niet gedaan en door de smalle ruimtes tussen de latjes heb ik alles met een penseeltje moeten verven. Best wel een klusje dus vooraf verven scheelt een hoop tijd! Tot slot heb ik viltjes op de onderkant van de ombouw geplakt. Dit zorgt ervoor dat de vloer niet beschadigd door het hout. 

 

Wij zijn super blij met onze nieuwe radiator ombouw! Hij is strak en stoer, precies wat ik wilde! En ook nog eens functioneel want door de ruimtes tussen de latjes komt er genoeg warmte vrij! 

 

 

Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn en dat mijn omschrijving duidelijk genoeg is! Ik maak vooraf nooit een schets als ik aan een DIY project begin. Het idee zit altijd geheel in mijn hoofd en gaandeweg pas ik dit zo nodig aan. Deze werkomschrijving maken vond ik dus ook lastiger dan de ombouw zelf omdat ik echt weer even moest denken hoe ik het ook alweer had gemaakt Hahha. 

Ik ben heel benieuwd wat jij van deze DIY vindt. Laat je een reactie achter? Dat vind ik altijd erg leuk! Mocht je vragen hebben mag je me altijd en berichtje sturen! 

Bedankt voor het lezen! 

Liefs, Kim

Vorige

Van wit naar kleur in de woonkamer met Fresco kalkverf van Pure & Original

 1. Pia

  Super mooi, ik ga het ook proberen. Mag ik vragen waar je de latten hebt gekocht en of je ze in de bouwmarkt op maat hebt laten zagen?

 2. Nanny

  Al tijden op zoek naar een radiator ombouw die mooi is, betaalbaar en voldoende warmte doorlaat.
  Dit is m!! Super idee Kim, wat ben jij creatief en inventief. Heerlijk lijkt me dat. Blij met jouw ideeën en zo leuk dat je ze deelt.
  Ik ga binnenkort aan de slag hoor.
  Thx.

  • Kim Huisman

   Wat een leuk berichtje zeg!! Dank je wel voor het super lieve compliment en heel veel succes ermee!! Stuur je me een foto als hij af is? 😍

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén